Onderhoud aan molens vroeger en nu; een wereld van verschil qua techniek en hoogte. De molen van vroeger is bedoeld om onze polders droog te houden, en de molen van nu om te voorzien in onze energie behoefte.
Veiligheid van prioriteit

Beiden hebben regelmatig onderhoud nodig. Om dat werk te kunnen doen heb je niet alleen kennis, ervaring en een aanpakmentaliteit nodig… je moet niet bang zijn om op hoogte te werken. Daarnaast is het werk niet ongevaarlijk en daarmee is veiligheid een van de belangrijkste zaken, zoals veiligheid voor veel branches van grote prioriteit is.

Richtlijn en norm voor veilig en gezond werken

De meest bekende richtlijn voor veilig werken is VCA (Veiligheid Checklist Aannemers) die veel zaken rondom veilig werken borgt. Wat velen niet weten is dat er voor alle branches een toepasbare norm is met betrekking tot veiligheid, namelijk ISO 45001 ‘gezond en veilig werken’. Veel zaken met betrekking tot gezondheid en veiligheid op arbeidsgebied gebeuren naar eigen inzicht en op eigen initiatief. Echter, ISO 45001 durft een stuk dieper te gaan in gezond en veilig werken. Daarmee biedt de norm een perfecte aanvulling op datgene wat we tot nu toe binnen dit onderwerp hebben bereikt.

ISO 45001 en het KAM-systeem

De ISO norm 45001 is opgezet volgens de HLS (High Level Structure) en sluit daarmee nauw aan op andere normen, zoals ISO 9001 en ISO 14001. Deze drie normen tezamen geven invulling aan het KAM-systeem. Een KAM-systeem is in deze tijd voor vrijwel iedere organisatie een must. Onderwerpen rondom duurzaamheid, milieu en arbeidsomstandigheden zijn zeer actueel. Uit vakbladen, berichtgeving via Social Media en rapporten van onderzoekscommissies en overheden, weten we dat we er nog niet zijn. Zeker, we hebben veel bereikt met elkaar, maar er is nog steeds veel te doen. Een KAM-systeem helpt ons daarbij en is een toegevoegde waarde op kwaliteit, Arbo en milieu.

Advies nodig of klaar voor certificatie?

Benieuwd welke stappen u moet nemen om toe te werken naar een KAM-systeem? Neem eens vrijblijvend contact op met een van de adviesbureaus. Mocht u al veel zaken rondom Arbo geregeld hebben en toe zijn aan certificering? Neem u dan vrijblijvend contact op met een van de certificatie instellingen, of vraag direct en simpel meerdere offertes aan.

Norm bestellen

De norm ISO 45001 kunt u aanschaffen bij NEN in Delft. Klik
hier om te bestellen.